Kalite Birimi
12 Eylül 2024


KALİTE YÖNETİM BİRİMİ VE ÇALIŞMALARI

Karaisalı Devlet Hastanesinde Kalite Yönetim Birimi Hastane Yöneticisi bağlı olarak çalışır ve Kalite Yönetim Direktörü ile bir Kalite Birim Çalışanından oluşur. Kalite Yönetim Biriminin çalışma ofisi bulunur. Sağlık Kalite Standartları -Versiyon 6 kapsamında Hizmet sunulan tüm birimler için kalite sorumluları belirlenmiştir. Kalite Yönetim Birimi ve SKS Bölüm sorumlularının koordine şekilde çalışmasıyla Kalite Yönetim çalışmaları yürütülür. Sorumlular bölümlerde yürütülen düzeltici-önleyici faaliyetleri takip ederler. Kalite Yönetim Birimi işleyişi aşağıda belirtilmiştir.
Sağlık Kalite Standartları kapsamında yürütülen çalışmaların koordinasyonu Kalite Yönetim Birimince sağlanır.
Kalite Yönetim Birimi kurumsal amaç ve hedeflere yönelik çalışmaları takip eder.
Kalite Yönetim Birimi hastanede SKS ‘ye ilişkin öz değerlendirme sürecini yönetir. Öz değerlendirme ekiplerinin belirlenmesi, Öz değerlendirme takviminin hazırlanması, takvimin bölümlere duyurulması gibi öz değerlendirme öncesi sürecin planlanması, planlanan süreçler doğrultusunda öz değerlendirme yapılması, öz değerlendirme sonrasında tespit edilen uygunsuzluklara yönelik düzeltici-önleyici faaliyet başlatılması ve faaliyetlerin sonucu hakkında öz değerlendirme raporu ile yönetimin bilgilendirilmesi kalite yönetim biriminin sorumluluğundadır.
İstenmeyen Olay Bildirim Sistemine ilişkin süreci yönetir. Hastanemizde hasta ve çalışanların güvenliğini tehdit edebilecek her türlü olayı  (ramak kala ya da gerçekleşen istenmeyen olaylar ) kapsayacak şekilde düzenlenmiştir. Sistem ‘’Hasta Güvenliği’’ ve ‘’Çalışan Güvenliği Kapsamında ele alınır ve ilgili komitelerde 3 ayda bir değerlendirilir. İstenmeyen Olay Bildirim Sisteminde basılı formlar üzerinden ve CHSS(Cerrahi Hata Sınıflandırma Sistemi),LHSS(Laboratuvar Hataları Sınıflandırma Sistemi) ve İHSS(İlaç Hataları Sınıflandırma Sistemi) üzerinden web tabanlı olarak yapılır. İstenmeyen Olay Bildirim Sistemi ile ilgili çalışanlara eğitim verilir. Yapılan bildirimler Kalite Yönetim Birimince analiz edilir ve ilgili komiteye yönlendirilir. İlgili Komitede değerlendirilerek gerekli iyileştirici faaliyetler düzenlenir, gerekirse kök-neden analizi yapılır. 
Risk yönetimine ilişkin süreçleri yönetir. Risk Yönetim çalışmaları Kalite yönetim biriminin koordinasyonunda ilgili tüm komitelerle entegre olarak yürütülür ve bölüm kalite sorumlularıyla işbirliği halinde olunur.
Anket Yönetimi: Kalite Yönetim Birimi hasta ve çalışan memnuniyet anket süreçlerini yönetir. Anketlerin uygulanması, sonuçların değerlendirilmesi anket sonuçlarına yönelik iyileştirme çalışmaları vb. faaliyetleri gerçekleştirir.
Kalite Yönetim Birimi dokümanların yönetimini sağlar: SKS de yer alan dokümanların yönetimi, dış kaynaklı dokümanların yönetimi ve panolara asılan dokümanların yönetimi kalite yönetim birimince yapılır.
Çalışanların görüş, öneri ve şikâyetlerinin alınması, değerlendirilmesi ve iyileştirme süreçlerini yönetir.
SKS çerçevesinde belirlenen komitelere üye olarak katılır. Komite toplantı sürecini yönetir.
Göstergelerin izlenmesine ilişkin süreçler Kalite Yönetim Birimi tarafından koordine edilir. Göstergelerin izlenmesi için bölüm sorumlularıyla koordine olarak çalışır.
Hizmet sunumuna yönelik yönetim tarafından tüm bölüm kalite sorumluları ve bölüm yöneticileri ile değerlendirme toplantılarının yapılması süreçlerini yönetir.
Hastane Afet Planı Hazırlama Komisyonunda görev alır.